Kako se nositi sa osjećajem neizvjesnosti

Neizvjesnost je svuda oko nas i nikad više nije bila prisutna nego danas. Trenutna pandemija korona virusa pojačala je neizvjesnost u pogledu ekonomije, zaposlenosti, finansija i naravno, fizičkog i mentalnog zdravlja. S druge strane, mi kao ljudska bića žudimo za sigurnošću. Želimo se osjećati sigurno i imati kontrolu nad svojim životom. Strah i neizvjesnost mogu nas učiniti anksioznim i nemoćnim u smjeru naše budućnosti.

Neizvjesnost je najveći psihološki izazov s kojim se pojedinci, parovi i porodice suočavaju tokom pandemije korona virusa. Postoji toliko neodgovorenih pitanja o utjecaju korona virusa:

 • Kako će se liječiti zaraženi? Hoće li dobiti liječenje? Hoće li preživjeti?
 • Hoću li ja ili bilo ko od mojih najbližih se zaraziti virusom? Ako je tako, hoću li preživjeti?
 • Kako će se spriječiti širenje virusa? Koliko će to trajati?
 • Koliko će trajati restriktivne mjere?
 • Kakav će biti utjecaj na ekonomiju?
 • Kakav će biti kratkoročni i dugoročni utjecaj na život kakav znamo?

Neodgovorena pitanja poput ovih nas mogu učiniti visoko anksioznim usljed neizvjesnosti koja je ispred nas.

Svi smo različiti u tome koliko neizvjesnosti možemo podnijeti u životu. Čini se da neki ljudi uživaju u riziku i vole živjeti nepredvidive živote, dok je za druge nepredvidljivost duboko stresna. Ipak, svi mi imamo granicu. Ako osjećate da ste preplavljeni neizvjesnošću i brigom, važno je znati da niste sami; mnogi od nas su u ovom trenutku u istoj situaciji. Također je važno shvatiti da, bez obzira koliko se nemoćno i beznadno osjećali, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste se bolje suočili sa nekontrolisanim okolnostima, ublažili svoju anksioznost i suočili se sa nepoznanicom sa više samopouzdanja.

Kod suočavanja sa neizvjesnošću, mnogi od nas koriste brigu kao alat za pokušaj predviđanja budućnosti i izbjegavanje neugodnih iznenađenja. Zabrinutost može činiti da imate određenu kontrolu nad neizvjesnim okolnostima. Možda vjerujete da će Vam to pomoći pronaći rješenje za svoje probleme ili Vas pripremiti za najgore. Možda ako se dovoljno dugo bavite nekim problemom, razmišljate o svakoj mogućnosti ili čitate svako mišljenje na internetu u vezi toga, naći ćete rješenje i moći kontrolirati krajnji ishod. Nažalost, ništa od ovoga ne funkcioniše. Hronična zabrinutost ne može Vam pružiti veću kontrolu nad događajima koji nisu pod Vašom kontrolom; samo Vam oduzima uživanje u sadašnjosti te troši Vam energiju.

Ipak, postoje puno zdraviji načini za nošenje za neizvjesnosti – a to počinje sa promjenom u načinu Vašeg razmišljanja.

 1. Fokusirajte se na stvari nad kojima imate kontrolu

Mnogo toga u životu u ovom trenutku je neizvjesno te mnoge stvari ostaju izvan naše kontrole. No iako ne možemo kontrolisati širenje virusa ili oporavak ekonomije nismo potpuno nemoćni. Bez obzira na naše strahove ili lične okolnosti, umjesto što brinemo o stvarima nad kojima nemamo kontrolu, pokušajmo usmjeriti svoj um na poduzimanje akcija nad aspektima koji su pod našom kontrolom.

Na primjer, ako ste izgubili posao ili prihode za vrijeme pandemije, i dalje imate kontrolu nad količinom energije koju ulažete u traženju drugog posla na internetu, slanju CV-a ili kontaktiranju Vaših prijatelja ili poznanika. Slično tome, ako ste zabrinuti za svoje zdravlje usljed pandemije korona virusa, možete poduzeti mjere redovnim pranjem ruku, čišćenjem površina, izbjegavanjem gužve i pazeći na prijatelje ili komšije koji pripadaju rizičnoj grupi.

Fokusiranjem na aspekte problema koji možete kontrolirati na ovaj način prebacit ćete fokus sa zabrinutosti na aktivno rješavanje problema. Naravno, sve su okolnosti različite i možda ćete otkriti da u nekim situacijama sve što možete kontrolirati jeste Vaš stav i emocionalni odgovor.

 1. Naučite da prihvatite neizvjesnost

Bez obzira koliko se trudili ukloniti sumnju i neizvjesnost iz svog života, istina je da već prihvatamo puno neizvjesnosti tokom svakog dana. Svaki put kad pređemo neku ulicu, sjednemo u automobil ili jedemo hranu iz restorana mi prihvatamo određen nivo neizvjesnosti. Imamo povjerenja u to da će se saobraćaj zaustaviti, da nećemo imati saobraćajnu nesreću i da sve što jedemo je sigurno. Šanse da se u ovim okolnostima nešto loše dogodi su male, tako da prihvatamo rizik i idemo dalje.

Kada Vas obuzmu iracionalni strahovi i brige, može biti jako teško razmišljati logično i precizno odmjeriti vjerovatnoću da će se nešto loše dogoditi. Sljedeći koraci mogu Vam pomoći da postanete tolerantniji i prihvatite neizvjesnost.

Prepoznajte svoje okidače neizvjesnosti. Na primjer, veliki nivo neizvjesnosti stvara se vlastitom pretjeranom zabrinutošću ili pesimističkim razmišljanjem. Međutim, određen nivo neizvjesnosti mogu stvoriti vanjski izvori, posebno u situaciji pandemije. Čitanje medijskih sadržaja koji se fokusiraju na teške teme, trošenje vremena na društvenim medijima koje su pune glasina i poluistina ili jednostavno komuniciranje s anksioznim prijateljima mogu povećati Vaše vlastite strahove i osjećaj neizvjesnosti. Prepoznavajući svoje okidače, možete poduzeti mjere kako biste izbjegli ili smanjili izloženost njima.

Dopustite sebi da osjetite određeni nivo neizvjesnosti. Umjesto da se upuštate u uzaludne napore da steknete kontrolu nad događajima nad kojima nemate kontrolu, prepustite se osjećaju neizvjesnosti. Kao i sve emocije, ako dopustite sebi da osjetite strah i neizvjesnost, na kraju će proći. Fokusirajte se na sadašnji trenutak, svoje disanje i dopustite sebi da jednostavno osjetite i posmatrate neizvjesnost koju proživljavate. Duboko udahnite ili isprobajte vježbu pune svjesnosti (eng. mindfulness) kako bi ostali u sadašnjem trenutku.

Preusmjerite svoju pažnju. Fokusirajte svoju pažnju na rješive brige i poduzmite mjere na onim aspektima problema koje možete kontrolisati ili se jednostavno vratite na ono što ste radili. Kad se u Vašem umu počne opet javljati zabrinutost ili neizvjesnost, preusmjerite pažnju na sadašnji trenutak i vlastito disanje. Bitno je da što više budete u sadašnjem trenutku, a to možete najlakše uraditi fokusirajući se na vlastito disanje.

 

ODGOVARAMO NA VAŠA PITANJA

“Da li možete kratko objasniti osnovne tehnike meditacije mindfulness?”

Mindfulness ili puna svjesnost je tehnika u kojoj se Vaša pažnja usmjerava na sadašnji trenutak. Mindfulness je naučno dokazana tehnika koja jako pomaže u smanjenju stresa i sveukupnom životnom zadovoljstvu. Naročito može biti korisna kada smo zabrinuti i puno razmišljamo o budućim događajima previđajući najgore moguće scenarije.

Kako vježbati mindfulness?

 • Odaberite prostoriju u stanu ili u kući u kojem ćete imati određeni mir
 • Sjednite na stolicu, ispravite leđa te položite dlanove na noge. Pronađite položaj u kojem ćete se Vi osjećati najlagodnije.
 • Možete zatvoriti oči, ali ukoliko Vam to izaziva nelagodu ostavite oči otvorene. U tom slučaju neka Vam pogled bude usmjeren na nešto neodređeno (zid, ormar itd.)
 • Obratite pažnju na Vaš dah ili senzacije koje osjetite u svom tijelu.
 • Fokusirajte svoju pažnju na fizičke senzacije disanja: zrak koji prolazi kroz Vaše nosnice ili usta, dizanje i spuštanje stomaka ili prsa. Sa svakim udisajem možete mentalno zabilježiti broj jedan, a sa izdisajem broj 2.
 • Neizbježno, Vaš um će prije ili kasnije početi da odvlači pažnju na različite misli koje u tom trenutku imate. Ne brinite, to je sasvim normalno. Nemojte pokušavati da blokirate nadolažeće misli. Kada primjetite da Vam je pažnja odlutala i da više niste fokusirani na proces disanja samo se polako opet fokusirajte na svoje disanje. Uradite to svaki put kada Vam odluta pažnja sa disanja.
 • Možda će Vaš um stalno odvlačiti pažnju sa disanja na različite misli koje se budu javljale. To je sasvim uredu. Samo je bitno da svaki put kada primjetite da ste odlutali u mislima, opazite te misli i vratite pažnju na senzacije disanja.
 • Kada ste spremni, lagano podignite pogled (ako su Vam oči zatvorene, otvorite ih). Odvojite trenutak i primijetite sve zvukove u okolini. Primijetite kako se Vaše tijelo trenutno osjeća. Primijetite svoje misli i emocije. Zaustavite se na trenutak, a zatim nastavite sa svojim svakodnevnim obavezama.

Za sami početak sasvim je dovoljno ovu vježbu uraditi svaki dan u trajanju od 10 minuta. Kada steknete određeni nivo iskustva povećajte vrijeme vježbe na 20 minuta. Trudite se da radite ovu vježbu svaki dan u isto ili približno isto vrijeme (npr. navečer u 19:00) i na istom mjestu.

Ovo je samo jedan od načina kako možete vježbati mindfulness. Mindfulness zahtjeva redovnu vježbu i na samom početku može biti dosta zahtjevan. Primjetit ćete da je jako teško održavati pažnju na samo disanje i da se je vrlo lako izgubiti u mislima. Nemojte odustajati i rezultati će doći jako brzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *